Czy alimenty obniżają zdolność kredytową?

Czy-alimenty-obniżają-zdolność-kredytową?

Warunkiem niezbędnym do uzyskania kredytu jest zdolność kredytowa. Choć banki stosują rożne sposoby jej obliczania, każdy z nich przygląda się potencjalnemu kredytobiorcy zarówno pod względem generowanych dochodów, jak i stale ponoszonych wydatków. Czy alimenty mogą zatem obniżać zdolność kredytową?

Osoby wnioskujące o pożyczkę zdają sobie sprawę z tego, jak ważną kwestię stanowi ich zdolność kredytowa. Im większa różnica pomiędzy zarobkami a rozchodami, tym większa szansa na kredyt.

Dochody a zdolność kredytowa

Dla banku ważna jest nie tylko wysokość uzyskiwanych dochodów, ale również ich źródło. Klienci pracujący na etacie są lepiej postrzegani przez bank niż osoby zatrudnione w ramach umowy o dzieło czy zlecenia. Kredytodawcy akceptują również umowy na czas określony, ale muszą one obowiązywać jeszcze minimum 6 miesięcy od dnia złożenia wniosku kredytowego. Ponadto pracownicy na etacie, jeśli chcą mieć pewność, że ich zarobki zostaną uwzględnione przez bank, muszą przepracować u danego pracodawcy minimum 3 miesiące.

Zobowiązania a zdolność kredytowa

Każde gospodarstwo domowe musi liczyć się ze stałym zestawem comiesięcznych wydatków. Jeśli dodatkowo posiada ono już jakieś zobowiązania kredytowe, jego zdolność do zaciągnięcia i spłaty nowej pożyczki będzie obniżona. Z tego też powodu, banki sprawdzają historię klientów w BIK-u. Nie bez znaczenia jest dla nich również wielkość rodziny, której członkiem jest potencjalny kredytobiorca.

Alimenty – wydatek jak każdy inny

Banki postrzegają alimenty tak samo jak każdy inny rodzaj comiesięcznego zobowiązania, co oznacza, że tego typu świadczenia obniżają zdolność kredytową wnioskodawcy. Świadczenie alimentacyjne w wysokości 500 zł to dla banku praktycznie taki sam wydatek jak spłacane raty. Jeśli są one jednak niewysokie, a klient może pochwalić się wysokimi dochodami – nie wpłynie to negatywnie na decyzję o przyznaniu pożyczki.